Connect with us

Van soep tot pasta, ontdek de veelzijdige tomaat!

Tomaten op bord

Food

Van soep tot pasta, ontdek de veelzijdige tomaat!

Tomaten worden op grote schaal in allerhande gerechten verwerkt. Bijna geen groente is zo veelzijdig in gebruik als de tomaat. Tijdens de zomer is de tomaat ook nog eens het voordeligste verkrijgbaar in de supermarkt, of bij de groenteboer. De hoogste tijd dus om dit artikel de tomaat eens nader onder de loep te nemen. Wat kun je met de tomaat en welke tomaten zijn het lekkerste?

Tomaat, de basis van vele gerechten

Een goede, rijpe tomaat kent een kruidachtige, licht zoetige smaak. Er zijn diverse soorten tomaten verkrijgbaar die je voor verschillende gerechten gebruikt. Wat kun je allemaal maken met tomaat? Ontdek hier de veelzijdigheid van tomaten.

Gerechten met tomaat

  • Verwerkt in een salade, als rauwkost
  • Te serveren als hapje op dienblad (cherrytomaten)
  • Basis van tomatensoep, zowel koud (Spaanse Gazpacho) als warm:
    – tomaten-groentesoep
    – tomaten-crème soep
    – tomatensoep
  • Basis van koude tomatensap (heerlijk, moet je proberen!)
  • Basis van puree, tomatenpuree, te gebruiken voor vele gerechten, van pasta’s tot chili con carne
  • Basis van pastasaus
  • Basis van pizzasaus en als ingrediënt van pizza

Zoals je ziet is de tomaat zeer veelzijdig te gebruiken. Doe er je voordeel mee! Niet iedereen echter houdt van tomaat in alle vormen: zo lust de een geen tomaat verwerkt in een salade, terwijl diezelfde persoon wél van tomatensoep houdt. Doordat tomaat op verschillende manieren gegeten kan worden, kun je dus voor- of afkeur hebben voor tomaat in verschillende gerechten.

Weetjes omtrent de tomaat

Wat zijn handige weetjes omtrent de tomaat?

  • Tijdens de zomer zijn de verkrijgbare tomaten extra lekker. Doorgaans geldt: hoe roder de tomaat, en hoe geuriger hij ruikt, des te smakelijker hij is.
  • Trostomaten zijn bij uitstek geschikt voor salades en tomatensoep
  • Trostomaten zijn A-klasse tomaten
  • Cherrytomaten zijn het lekkerste aan de tros, niet los in een bakje dus
  • Vleestomaten gebruik je om als hele tomaat in een gerecht te verwerken, zij behouden hun vorm
  • Tomatensoep maak je minder zuur door bepaalde ingrediënten toe te voegen en te laten meekoken (en pureren), zoals: wortel en ui. Daarnaast helpt zowel suiker, maar ook slagroom (kookroom) om de scherpe zure smaak milder te maken.

Tomaten snijden voor een salade

Je zult vast wel eens gemerkt hebben dat tomaat een salade extra vochtig kan maken; de salade wordt onnodig drassig hierdoor en verliest zelfs een deel van de smaak en de beleving. Om ervoor te zorgen dat tomaat minder vocht verliest kun je de tomaat ontpitten. Hierdoor ontstaat er aanzienlijk minder vochtverlies en blijft de salade luchtig.

  • Snijd de tomaat bij de kruin doormidden
  • Halveer beide halve stukken waardoor je 4 parten krijgt
  • Halveer de 4 parten tot 8 parten
  • Snijd nu vanaf de onderzijde van de tomaat de inhoud weg, zodat je alleen de vaste tomaat overhoudt
  • Nu heb je tomaat gesneden die geschikt is om door een salade gehusseld te worden

Om ervoor te zorgen dat de salade écht goed luchtig blijft, voeg je pas net voor het serveren dressing toe, of olie en azijn.

Continue Reading
To Top