Connect with us

Doei fast fashion – Zó creëer jij een duurzame garderobe

Duurzaam stof

Fashion

Doei fast fashion – Zó creëer jij een duurzame garderobe

Fast fashion, je hebt vast weleens van de term gehoord. Onder fast fashion verstaan we kleding die op een snelle, oneerlijke manier gemaakt wordt. Hier lijden niet alleen de onderbetaalde fabrieksmedewerkers onder, maar ook onze planeet. Fast fashion is iets waar we steeds minder aan mee willen werken natuurlijk, maar hoe? Wij vertellen je hoe jij in vijf simpele stappen een duurzame garderobe creëert.

De tegenhanger van fast fashion is – je raadt het al – slow fashion. Waar duurzame mode vroeger nog een ‘groen’ en duf imago had, is het nu gewilder dan ooit. Logisch, want je voelt je nóg lekkerder in je outfit wanneer je weet dat de items op een verantwoorde en eerlijke manier geproduceerd zijn.

Wat is fast fashion?

Niet onbelangrijk: het herkennen van fast fashion. Met deze term wordt vaak het bedrijfsmodel bedoeld dat inspeelt op de snel wisselende mode. Denk hierbij aan de grote ketens, maar ook kleinere winkels met stuntprijzen die vaak hun collectie vernieuwen. Het probleem aan dit verdienmodel is dat de producenten snel (willen) reageren op de behoeften van de consument, waardoor een kledingstuk soms al binnen 15 (!) dagen van idee naar winkelproduct gaat.

De huidige kledingindustrie concurreert dus niet alleen op de prijs, maar ook op de snelheid. Om de kleding zo snel en goedkoop mogelijk in de rekken te krijgen, laten de producenten veel steken vallen. Zo werken de werknemers van de kledingfabrieken niet onder de juiste omstandigheden en wordt de milieuschade die de producenten aanrichten voor het gemak ‘even’ vergeten. Niet oké, daarom maakt slow fashion nu haar opmars.

Hoe shop je slow fashion?

Wat veel vrouwen denken, dat is dat slow fashion duur is. En ja, dat kan het zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval. Er zijn verschillende manieren om duurzame mode te shoppen en veel daarvan zijn enorm budget-friendly.

Vintage shoppen

Wanneer je een tweedehands kledingstuk koopt, hoeft dit niet opnieuw geproduceerd te worden. Vintage shoppen is – in de meeste gevallen – goedkoper dan nieuwe items aanschaffen, dus sla je slag bij de kringloop in de buurt of vlooienmarkten zoals de IJhallen.

Huur kleding

Een nieuwe jurk kopen voor een bijzondere gelegenheid, terwijl je weet dat je deze erna nooit meer draagt? Zonde en onverantwoord. Dankzij concepten als Litchy hoeft dit niet meer, daar huur je namelijk een outfit voor één of meerdere dagen.

Ga voor tijdloos

De mate en snelheid waarin de meesten kleding consumeren is een probleem. Door te gaan voor tijdloze items gaat het kledingstuk veel langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe kleding koopt. Dit is een perfecte manier voor als je nog moet wennen aan het idee van slow fashion, maar wel iets verantwoorder met kleding om wil gaan.

Groene kleding

Groene kleding is slow fashion zoals we het verwachten: eerlijke materialen die niet schadelijk zijn voor onze planeet. In de meeste gevallen zijn deze items iets kostbaarder, maar ook ketens als Zara en H&M hebben nu duurzame lijnen binnen de collectie.

Eerlijk geproduceerd

Oftewel, ethisch shoppen. Grote ketens laten hun medewerkers in erbarmelijke omstandigheden werken, om zo de kleding goedkoop te verkopen. Dit houdt meestal in dat eerlijke kleding stukken iets prijziger zijn, maar zo draag jij je steentje bij aan een beter productieproces. Zie je wel dat duurzaam shoppen helemaal niet zo lastig of duur hoeft te zijn? Op deze vijf manieren heb jij binnen no-time een verantwoorde kledingkast.

Continue Reading
To Top